1.6.1. Плани, розрізи і фасади будинків 21 гр

1.6.1. Плани, розрізи і фасади будинків

Будівельні креслення будинків і інженерних споруджень складають по загальних правилах їх прямокутного проектування на основні площини проекцій.

Проекція будинку на кресленні має свої назви. Види будинку зпереду, ззаду, зправа і зліва називають фасадами будинку. Якщо фасад будинку виходить на вулицю чи площу, його називають головним фасадом, у цьому випадку вид на будинок ззаду називають двірським фасадом, а види на будинок зправа і зліва — бічними або торцевими фасадами. Якщо будинок розташований усередині кварталу або території туркомплексу, то усі фасади будуть двірськими. Тому назви фасадів будинку дають по разбивочних осях за типом Фасад 1-9 або Фасад по осі А.

Вид на будинок зверху називають планом даху. План даху і фасади будинку дають уявлення про форму будинку, кількість поверхів, наявність балконів і лоджій, про розташування вхідних дверей, розміри будинку, а також про його архітектурний образ.

З розташуванням і розмірами окремих помешкань по поверхах будинку, розміщенням санітарно-технічного устаткування,

основними будівельними конструкціями будинків й іншими даними можна ознайомитися по планах і розрізах.

Планом будинку називається зображення будинку, уявно розсіченого горизонтальною площиною на рівні віконних і дверних прорізів і спроекцированого на горизонтальну площину проекцій, при цьому інша частина будинку (між оком спостерігача і січною площиною) передбачається віддаленою. На кресленні плану будинку показується те, що утворюється в січній площині і що розташовано під нею (рис. 1.6).

Якщо планування помешкань другого і наступних поверхів однакові, то виконують крім плану першого поверху також план другого поверху і називають його планом типового поверху або планом 2-9 поверхів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

роль креслення в житті людини. гр. 14